Sustenabilitatea proiectului NEETS SE – Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Șomeri din Regiunea SE – cod SMIS 154383

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Axa prioritară 1: Inițiativa “Locuri de muncă pentru tineri”                      

Obiectivul Specific 1.1 – Creșterea ocupării tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile                                                                                                               

Obiectivul Specific 1.2 – Îmbunătățirea nivelului de competențe, inclusiv prin evaluarea și certificarea competențelor dobândite în sistem non-formal și informal al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunile eligibile               

Beneficiar:  SC SORSTE SA                                                                                   

Numărul de identificare al contractului:         POCU/991/1/3/154383                                                                                                                                                  

RAPORT SUSTENABILITATE PROIECT: NEETS SE – Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Șomeri din Regiunea SE    –    cod SMIS 154383

                   SORSTE SA cu sediul în Focșani, Calea Moldovei nr. 59,  a fost beneficiarul proiectului     ”NEETS SE – Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Șomeri din Regiunea Sud-Est, cod SMIS 154383”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și împreuna cu partenerul Fundația Zi Deschisă, a implementat acest proiect într-o perioada de 18 luni, în intervalul 21.06.2022 – 20.12.2023 si a asigurat sustenabilitatea proiectului in perioada 21.12.2023- 20.06.2024.

             Obiectivul general al proiectului a vizat promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate, precum și sprijinirea mobilității forței de munca in regiunea Sud-Est, în vederea integrării durabile pe piața muncii a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, educație sau formare, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune socială și a tinerilor din comunitățile marginalizate, cu scopul îmbunatațirii și validării nivelului de competențe și a creșterii ocupării tinerilor NEETs, șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunea SE, prin participarea la intervenții integrate.

                   Obiectivele specifice ale proiectului au fost atinse:

    1. Creșterea participării tinerilor NEET’s șomeri cu varsta cuprinsă între 16 -29 ani la programe de formare profesională care beneficiază de sprijin, pentru un numar de 408 persoane profilate si recrutate, din care:

– 67 persoane au fost de etnie romă;

– 309 persoane au fost din mediul rural;

    2. Stimularea ocupării pentru 380 tineri NEET’s cu varsta între 16 – 29 ani, înregistrati la SPO cu rezidența în regiunea eligibilă SE, prin furnizarea de servicii specializate de mediere a muncii și ocupare crescută a tinerilor NEET’s urmare a sprijinului primit.

  3. Numar crescut de tineri NEET’s cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunea eligibilă SE, care și-au îmbunătățit competențele – 380 persoane;

    4. Numar crescut de tineri NEET’s cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în regiunea eligibilă SE, care și-au validat competențele dobândite urmare a sprijinului primit, adică au finalizat cursurile cu diploma 378 persoane;

    5. Facilitarea antreprenoriatului și creșterea numarului de tineri NEET’s, înregistrați la SPO în reginea Sud-Est, care încep o activitate independentă prin crearea unui numar de 11 societăți nou înfiintate.

În cadrul cursului de competențe antreprenoriale s-a organizat un   Concurs cu planuri de afaceri și 11 dintre planurile de afaceri câstigatoare au fost 100% finanțate,  25.000 Euro/plan afacere, pentru începerea unei activități independente.

                   Afacerile înființate au funcționat 12 luni pe perioada implementării proiectului și au functionat pe o perioadă de sustenabilitate de  6 luni. Perioada de sustenabilitate a presupus continuarea funcționarii afacerii, inclusiv obligația menținerii locurilor de muncă ocupate. Afacerile nou înființate au fost consiliate și monitorizate de o echipă de experți si au fost realizate rapoarte de sustenabilitate pentru firmele infiintate in cadrul proiectului pentru perioada de sustenabilitate 21.12.2023-20.06.202.

Societatile infiintate si care functioneaza si dupa finalizarea perioadei de sustenabilitate isi desfasoara activitatile in urmatoarele domenii :

9329-alte activitati recreative si distractive ;

5630-baruri si alte activitati de servire a bauturilor ;

8130-activitati de intretinere peisagistica ;

4312-lucrari de pregatire a terenului ;

4332-lucrari de tamplarie si dulgherie ;

4333-lucrari de pardosire si placare a peretilor ;

5210-depozitari ;

7022-activitati de consultanta pentru afaceri si management ;

9604-activitati de intretinere corporala ;

9602-coafura si alte activitati de infrumusetare ;

3109-fabricarea de mobila ;

Proiectul este sustenabil si prin faptul ca persoanele din grupul tinta care au beneficiat de servicii in cadrul proiectului au impartasit experienta si cunostintele acumulate, contribuind in timp la dezvoltarea durabila din regiunea SE.

Multumim tuturor expertilor care au implementat acest proiect si multumim tuturor persoanelor din grupul tinta care au beneficiat de servicii si care au diseminat toate informatiile si experienta acumulata pe parcursul implementarii proiectului, precum si a perioadei de sustenabilitate a proiectului.